Big Lebowski

Big Lebowski

Žáner: Komédia • Krimi

Verzia: České titulky

Trvanie: 117 minút (01:57)

Premiéra na Slovensku: 12. september 2013

Krajina pôvodu: USA, Veľká Británia

Prístupnosť: nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov

Réžia: Joel Coen (USA), Ethan Coen (USA) • Scenár: Ethan Coen (USA), Joel Coen (USA) • Hrajú: Jeff Bridges (4.12.1949, USA), John Goodman (20.6.1952, USA), Julianne Moore (USA), Steve Buscemi (13.12.1957, USA), David Huddleston (17.9.1930, USA), Philip Seymour Hoffman (23.7.1967, USA), Tara Reid (8.11.1975, USA), John Turturro (USA) • Producent: Ethan Coen (USA), Joel Coen (USA) • Hudba: Carter Burwell (USA) • Kamera: Roger Deakins (Veľká Británia) • Strih: Ethan Coen (USA), Joel Coen (USA), Tricia Cooke (25.6.1965, USA)

Program


Kultová čierno-humorná satira bratov Coenovcov

Jeffrey Lebowski je „típek“ – kráľ flákačov amerického západného pobrežia. Život mu plynie pohodovým tempom a hlavnú úlohu v ňom zohrávajú jeho verní kamaráti Walter a Donny. Všetci traja zdieľajú intenzívnu vášeň pre bowling a pre popíjanie kokteilu White Russian. Práca či akékoľvek povinnosti v ich živote, naopak, nezohrávajú žiadnu úlohu. Županový status quo sa však jedného dňa predsa len radikálne zmení. Do bytu Lebowského sa vlámu dvaja mafiáni, namočia mu hlavu do záchodu a ešte mu aj pomočia jeho obľúbený koberček. Tento zážitok v Lebowskom prebudí dovtedy nepoznanú aktivitu a náš hrdina sa dostáva do víru udalostí. Už nič nebude ako predtým.

Bratia Coenovci začali nakrúcať Big Lebowski tesne po úspechu, ktorý zaznamenali s filmom Fargo (dva Oscary - Frances Mc-Dormand za hlavnú postavu a Coenovci za scenár). Základná synopsa a prvá verzia scenára však vznikli dávno predtým (ešte v období nakrúcania filmu Barton Fink, 1991). Coenovci čakali na vhodnú príležitosť, aby film dokončili. Pri písaní scenára sa inšpirovali niekoľkými žijúcimi excentrikmi na čele s Jeffom Dowdom, ktorý sa (pre podobnú výslovnosť svojho priezviska) nechal oslovovať „The Dude“ a ktorý sa spolu s Jeffom Bridgesom dostavil aj na premiéru filmu. Úspech ani tržby však neprišli hneď a na titul „kultový“ si Big Lebowski musel ešte počkať. Výsledné dielo sa však stalo zásadnou súčasťou filmového vzdelávania (dnešných tridsiatnikov). Mnohí začali pod vplyvom Jeffa Bridgesa, Johna Goodmana a Stevea Buscemiho hrať bowling a keďže tento druh filmov nestarne, jeho opätovné uvedenie do kín môže mať podobný vplyv na diváka aj dnes. Big Lebowski je z hľadiska množstva inšpirácií a priamych citácií najkomplexnejším a najkomplikovanejším dielom bratov Coenovcov. Predstavuje zakončenie pomyselnej coenovskej trilógie, odkazujúcej na detektívne romány americkej drsnej školy. Predchádzali mu Zbytočná krutosť v štýle Jamesa M. Cainea a Millerova križovatka v štýle Dashiella Hammetta. Pre film Big Lebowski boli inšpiráciou detektívky Raymonda Chandlera. Lebowski je mierne netypickou reinkarnáciou osamelého a chladného chandlerovského hrdinu. Jeho postavenie je, tradične, na začiatku natrvalo zničené a hrdina sa vydáva pátrať na vlastnú päsť, pričom stretáva bohatú a bizarnú galériu ľudských typov.

*

TOP 150 na medzinárodnej internetovej databáze IMDb.

*

Zaradenie do súťažnej sekcie na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne (1998).

*

Tri herecké nominácie pre Jeffa Bridgesa, Johna Goodmana a Julianne Moore na Satellite Awards (1999).